
לא רחוק מיוקלולט החוף "חצי ירח" Half moon bay. במערב האי לטעמי נמצאים החופים היפים ביותר בעולם. לגמרי במקרה פגשתי בתמס בטיול בוקר עם שני כלביו. תמס שמח לראותי והסכים להיות לי מורה-דרך ביער. באי חיים עצים בני מאות ואלפי שנים, בעיקר עצי ארז עתיקים, אשר מכסים את רצועת החוף. ישנם שני סוגי ארזים, ארז אדום Red cedar וארז צהוב Yellow cedar, כאשר הארז האדום נפוץ כאן מאוד והצהוב גדל במקומות גבוהים יותר. אולם, למרות יופיים המופלא של "אנשי הצמחים" (כינויי האינדיאנים לעצים וצמחים), חמדנותו של האדם לא תמה, וביער ישנה כריתה מסיבית של עצים עתיקים המונחים כגוויות בצד הדרך.
מה ישאר בסוף?
"כרוב הבואש" Skunk cabbage הוא צמח מרשים רחב עלים ממשפחת הלופיים (קרוב משפחתו של הלוף הארצישראלי), אשר כשמו כן הוא, מדיף ריח עז אופייני. תמס מספר, כי בתקופת האביב הדב ניזון מהשורשים שלו, אשר כנראה מהווים חומר משלשל ועוזרים להסדרת פעולת המעיים לאחר תרדמת החורף הארוכה. כשייך למשפחת הלופיים, בעלי חיים לא ניזונים ממנו, בשל הרעלן אוקסלאט הסידן שנמצא בעלים, אולם לאחר בישול ממושך האינדיאנים נהנים מטעמו החריף-מפולפל המשובח.
כרוב הבואש
צמחים בעלי תכונות דומות גדלים אחד ליד השני בהרמוניה. "חותם שלמה" Solomon's seal, בעל שם מרשים ממשפחת השושניים. מסתרע על הקרקע עם עלים מסורגים וענבות אדומות. אביו של תמס טוען שהוא משמש למרפא, ואכן יש לו היסטוריה ארוכה של שימוש בקרב האינדיאנים. קנה השורש המתוק מבושל ונאכל וגם משמש כרטייה לריפוי פצעים, חבורות ודלקות בעור, וכמו כרוב הבואש בלקיחה פנימית עוזר במקרים של עצירות.


פואה מצויה (מימין), חותם שלמה (משמאל) ושבטבט (למטה)

נפרדתי מחבריי באי ונסעתי אל עבר השמורה המרשימה ביותר, Cathedral grove, בה הארזים בני מאות שנים והפיות ושאר יצורי היער מרקדים בין העצים. פגשתי בניירין בדרכה לעיירה ננאיימו, אחות בבית חולים במקצועה, שהצמחים ובעלי החיים היו תמיד קרובים לליבה. במשך מספר שעות נסענו יחדיו כאשר עצרנו ליד כל צמח, פרפר ואפילו נחש שהרשימו אותנו בדרכנו ליער העבות. כשהגענו ליער המדהים התרגשתי מאוד. לפני כחמש שנים נחשפתי כאן בפעם הראשונה לקסם של רוחות הטבע וכולי התמלאתי השתוממות והתפעלות מיצירתו הנפלאה עליי אדמות של יוצר כל.

אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה